Chiar dacă sunt câteva articole online în care ne sunt prezentate diferențele între optometrist și oftalmolog, considerăm că sunt prea stufoase și pline de informații inutile. Pentru ca sunt puțini cei care au răbdare să citească, aceasta confuzie continuă la nesfârșit.
Noi, din respect pentru timpul cititorilor, vom prezenta într-o manieră simplă și ușor de înțeles care sunt aceste diferențe.
Oftalmolog
Denumit, în unele situații, și oculist, medicul oftalmolog diagnostichează și tratează afecțiunile oculare, măsoară tensiunea oculara, capacitatea cromatică și de refracție a ochiului, prescrie tratamente medicamentoase și evaluează eventualele anomalii ale fundului de ochi.
De asemeni, poate efectua și operații chirurgicale.
Din moment ce oftalmologul realizează intervenții chirurgicale asupra organului vederii, el este considerat specialist atât pe ramură chirurgicală, cât și pe ramură medicală.
Optometrist
În competența optometristului intră determinarea dioptriilor ochelarului și/sau al lentilelor de contact, precum și alegerea personalizată a ochelarului cel mai potrivit.
Optometristul este specializat în diagnosticarea și corectarea defectelor de vedere precum hipermetropia, miopia, astigmatismul sau presbiopia, pentru prescrierea și adaptarea lentilelor pentru ochelari.
Cea mai mare parte din activitatea unui optometrist constă în testarea vederii și determinarea dioptriilor corecte.
➜ Diferențe sunt și când discutăm de costurile unui control. Un consult la optometrist costă în medie 90 lei pe când la oftalmolog costul mediu pe consultație este de 200 lei (costul depinde de ce investigații se fac) De reținut că pentru un control la oftalmolog se poate aștepta chiar și mai mult de o lună de zile.
➜ Indiferent că te intrepti către optometrist sau către oftalmolog, asigură-te că mergi regulat la un control al ochilor!
Multe boli oculare nu prezintă simptome, dar la un simplu control, ele vor putea fi imediat identificate.